УЧЕНИЧКА СТРАНА

Драги ученици, на овој страници можете пронаћи информације везане за очување вашег здравља, конкурсе, биоскопе, позоришта, сајмове, линкове ка занимљивим сајтовима…

Интересантне информације на следећим сајтовима

За све вас које занима немачки језик, посетите сајт Goethe института у Београду. Слушајте подкаст, учествујте на такмичењима и снимању видео клипова..

Goethe institut u Beogradu

Да ли сте знали да постоји унија средњошколаца Србије? Ако нисте, обавезно погледајте. Чека вас изненађење- учествујте у дискусијама, конкурсима за ученичке стипендије, акције ученичких парламената…погледајте самиcool.

Унија средњошколаца Србије

Млади писци ИЗВОЛИТЕcool

Портал за књижевност и културу читања

Сви сте чули за фондацију Дивац. Погледајте какве конкурсе објављују.

Фондација Дивац

За младе научнике, информишите се.

Центар за промоцију науке

Елементариум

Карте за сва дешавања у граду Београду- позориште, концерти…

Цене карата за дешавања у Београду

Филмски фестивал

Слободна зона 31.10-5.11

Ваше здравље је најбитније!

 

Ментално здравље младих

 Ментално здравље и даље није тема о којој се отворено разговара, а постоји и значајна друштвена стигма везана за тражење стручне помоћи. Због недовољно развијених услуга за ментално здравље и друштвене стигме, многи адолесценти не добијају потребну психолошку помоћ, а они који имају проблеме са менталним здрављем не добијају дијагнозу и лечење. Особе које имају проблеме са менталним здрављем осећају стрес, анксиозност и немају мотивацију, што доводи до лошијег учинка у школи или на факултету и доводи их у ризик од напуштања образовања или упуштања у ризична понашања као што су злоупотреба психоактивних супстанци и незаштићени сексуални односи. Ако се не препознају у раној фази, мање психолошке потешкоће се могу развити у проблеме са менталним здрављем који утичу на све области живота.

Како помоћи младој особи која се бори са менталним потешкоћама

Контакт са најближима, било да се ради и пријатељима или породици, одличан је начин да их охрабрите да поделе са вама уколико се суочавају са било каквим потешкоћама и да им дате до знања да сте ту да их саслушате.

Често може бити тешко знати шта да кажете, питате или урадите када сте забринути за некога ко вам је близак или осећате да се можда бори или се осећа изоловано. Можете почети тако што ћете им дати до знања да сте размишљали о њима.

Ако сте забринути за некога, немојте се плашити да разговарате са одраслом особом или професионалцем.

Тешко је помоћи некоме самостално, али бити добар пријатељ је одличан почетак.

Покретање разговора је добар први корак. Неколико једноставних речи охрабрења може помоћи вашим вољенима да се осећају пријатно да се отворе и затраже помоћ ако им је потребна. Сјајан начин да то урадите је да их подсетите да сте ту сте за њих, без обзира на све, и да ћете им помоћи на начин који им одговар

Уницеф Србија- филм о менталном здравњу младих

Уколико ти затреба, линије на којима можеш потражити стручну помоћ су:

 • Центар Срце за превенцију самоубиства, број је бесплатан и доступан сваког дана од 14 до 23 0800 300 303
 • НАДЕЛ Национална дечја линија 116 111
  НАДЕЛ Линија за родитеље 0800 007 000 број је бесплатан и доступан сваког дана 16-22 сата
 • Клиника др Лаза Лазаревић Национална линија за помоћ адолесцентима 0800309 309 -опција 3
 • Клиника др Лаза Лазаревић Национална линија за превенцију самоубиства 0800309 309 – опција 1
 • СОС женски центар 021 422 740 број је бесплатан и доступан сваког дана 17-21 сат

HIV/AIDS и полно преносиве болести

Сексуалност је једна од основних и најлепших карактеристика људских бића. Сексуалност чини  да се међусобно привлачимо. Нажалост, упоредо са родостима које доноси, расте и опасност коју сексуални однос носи са собом. Опасност од полне болести. Полне болести тј. венеричне болести и вируси који их изазивају, у данашње време шире се брзином шумског пожара и потребно је предузети одређене кораке како бисмо се заштитили.

Полне болести код мушкараца су прилично раширене. Неки сматрају да постоје „женске полне болести“ и „мушке полне болести“, али је битно рећи да су то исте полне болести, јер су вируси или бактерије које их изазивају исти, али се симптоми полних болести код мушкараца разликују од симптома болести код жена, и у том смислу можемо говорити о разликама.

Бактеријске полне болести попут кламидије, гонореје и сифилиса могу бити излечене, док вирусне полно преносиве болести као што су херпес, хепатитис Б, HIV, HPV i гениталне брадавице су неизлечиве, иако се могу контролисати. Осим AIDS-a постоје добре шансе за излечење за све поменуте ППБ – под условом да медицинско лечење почне довољно рано. У супротном, могу настати озбиљне компликације.

Како се HIV преноси?

HIV је прсутан у крви, спреми и вагиналном секрету заражене особе у количини довољној да зарази друге особе. Три су основна начина преношења :

 • Незаштићени полни однос са зараженом особом (вагинални, анални, орални). Пренос је могућ са мушкарца на мушкарца. HIV се преноси током полног односа када дође до додира слузокоже (вагине, пениса, ректума или усне шупљине) са секретима (семена течности, вагинални секрет) или са крвљу заражене особе (менструална крв, оштећење слузокоже).
 • Путем крви или крвних састојака. Зараза је могућа ако уколико се користи заједнички прибор (игле и шприцеви), за убризгавање дроге. HIV се такође може пренети путем трансфузије крви и крвних састојака, шресађивањем органа и вештачком оплодњом, али је ризик сведен на минимум због тестирања даваоца крви и плазме и даваоца органа и сперме.

Како се заштити од HIV-a?

 • Полни пут код нас најзаступљенији је начин преноса. Апсолутну сигурност да је апстиненција и доживотно узајамно верни однос два незаражена партнера.
 • Приликом промене полног партнера, ризик заразе HIV-oм знатно се смањује уколико се СВАКИ ПУТ правилно користи презерватив.
 • Лечење полно преносивих болести такође се превентира HIV инфекција, јер до инфекције HIV-oм долази знатно лакше кад је оштећена слузокожа.
 • Превенција HIV инфекција међу интравенским корисницама дрога може се избећи редовном ипотребом стерилних игала и шприцева.